Dansul - o pasiune...


Dansul este una dintre cele mai vechi forme ale artei. El este o miscare ritmica a tuturor partilor corpului si include baletul, valsul, flamenco, step, samba si disco. Dansul poate exprima emotii, poate spune o poveste, poate crea o atmosfera specifica sau poate etala rezistenta fizica a dansatorului. Sunt doua tipuri de dans: dansul de societate, pentru distractie, si dansul creat pentru a sustine un spectacol.

Oamenii au dansat de mii de ani - figuri de dansatori apar in picturile rupestre din Europa si Africa, datand din timpuri preistorice. Multe dansuri primitive sunt inca populare si astazi, fiind corelate cu ceremonii religioase sau superstitii. Dansul englez morris se bazeaza pe vechi ritualuri razboinice, iar dansatorii voodoo din Haiti intra in transa in timp ce cheama spiritele. Expresivul dans dramatic al vechilor greci a avut o influenta de lunga durata asupra culturii Vestului. Dansurile de societate, unde sunt respectate seturi de pasi, au aparut cu multe secole in urma. Dansul Bugaku din Japonia a aparut in secolul al VII-lea. In Europa medievala, dansurile de societate erau populare la curtile regale. Multe erau adaptari are dansurilor populare ale oamenilor obisnuiti. In secolul al XV-lea existau deja profesori de dans care predau ultimele dansuri aparute. 

La inceputul anilor 1900, unii dansatori au inceput sa creeze un stil liber, renuntand la modelele rigide si la antrenamentele baletului clasic. Pe masura ce a trecut timpul, tendintele dansului de societate s-au schimbat odata cu muzica. Noile dansuri incitante ale secolului al XX-lea s-au bazat in mare parte pe traditiile africane, americane si irlandeze, cum sunt jazzul si stepul. In prezent, dansul s-a transformat pe toate meridianele intr-un soi de antrenament fizic. Facand bilantul unor cercetari complexe, medicii au demonstrat avantajele dansului in vederea mentinerii sanatatii si a vigorii. 

Miscarea in ritmul alert al muzicii fortifica muschii, imbunatateste circulatia sangelui, intensifica respiratia, oferind o oxigenare pulmonara mai bogata, produce un masaj al muschilor abdominali, contribuind la o functionare mai buna a stomacului si intestinelor. Dansul pastreaza supletea siluetei si provoaca un somn mai sanatos. Si nici nu s-ar putea altfel, caci, dupa observatiile unor fiziologi, dansul necesita 750 de kilocalorii pe ora, cam aceeasi energie cat consuma un boxer pe ring timp de noua-zece reprize.